2010. január 13., szerda

A ló is csak ember




Persze ahol az embereket ló-számba se veszik, a nagymamát kihajítják, mint a megunt macskát és kutyát...

Mégis, van két hely az országban, ahol a kiöregedett, beteg, sérült versenylovakat, kizsarolt és sokszor válogatott kínzásokkal elgyötört igáslovakat befogadják, testi-lelki sebeiket gyógyítják. Ahol vágóhíd helyett egy békés öregkorra kapnak esélyt.

Mindkét menhelynek támogatásra van szüksége, ami történhet önkéntes munkával, egyszeri pénzadománnyal, látogatás során vitt takarmánnyal (zsáknyi alma, kukorica, répa), örökbefogadással, vagy adónk 1%-ának rájuk hagyásával. Ha a személyes látogatást választjuk, számítsunk arra, hogy ezeket a jószágokat meglovagolni nem, ám simogatni, etetni és nézni lehet! És meghallgathatjuk élettörténetüket, amely gyakran kevésbé sem kacifántosabb, mint az embereké.

http://www.zakuszkatanya.hu/node/61

http://www.bottyanequus.com/elerhetosegeink.php


Ha jól emlékszem, Gandhi mondott valami ilyesmit: egy népet az is jellemez, ahogyan az állatokkal bánik.


3 megjegyzés:

  1. Kék Paripa, én is számontartom ezeket a címeket,
    de már rég látogattam hozzájuk, úgyhogy jó, hogy emlékeztetsz rájuk.
    A Zakuszka-tanya és az a lány, aki viszi ezt az egész ügyet, hihetetlen. Igazán csodálom és hálás vagyok neki, hogy helyettünk is csinálja.

    VálaszTörlés
  2. Persze ez is hungarikum. Mármint a széthúzás.

    Őrbottyán közelebb van, oda járunk. Bár kissé rémisztő a nagymagyarországos matrica a szolgálati autón, a beszűkült értetlenkedés, hogy a magyarnak genetikusan szeretni kéne a lovat, hát akkor hogy bánhatnak most így velük, és hogy ők az egyetlen menhely az országban (utóbb tudtam meg, hogy a másikat leszbikusok vezetik, nyilván ezért nem létezik a számukra)...

    Mi az anyakönyvvezető utáni bulit kezdtük itt, és ahogy végignéztünk magunkon meg a násznépen, egy darab hamisítatlan, garantáltan ősi magyart nem találtunk. Sebaj, a lovakkal jól bánnak, az istálók bővülnek, és patikatisztaságúak, miközben a saját házuk láthatóan soha nem lesz bevakolva.

    S ez itt a lényeg.

    VálaszTörlés
  3. Ja, az alsó kehes, öreg paci a "miénk". Penészes szénán, a saját piszkában tartották évekig.

    VálaszTörlés