2010. január 7., csütörtök

Így is lehet szemétégetőt








Bécs

Ezt az épületet nagyon szeretem. A spittelaui szemétégetőt a nyolcvanas években Hundertwasser álmodta újra. Egy kórház és park mellett áll. H. gondoskodott arról, hogy az égetőműben keletkezett mérges gázok kezelése összhangban legyen a külső felújítással. Évente csupán 0,1 gramm dioxint bocsát ki! A levegő tehát jó, a látvány elbűvölő, s Bécs városa e megbízással ismét hódolt a különféle polgár- és racionális építész-pukkasztó kiáltványokkal előálló művész előtt. A létesítmény a környező kerületeket távhővel és forró vízzel látja el, valamint áramot is termel.
Szemétégetőkre szükség van, hiszen mindannyian és egyre többet szemetelünk. Akik reflexből tiltakoznak, ha a közelükbe akarnak telepíteni egyet, azok talán nem hagynak maguk után hulladékot? S akik íróasztalnál ülve, politikai és rövidlátó gazdasági érdekek szorításában elveszejtik a jóérzésű megfontolást, csúnya, egészségtelen konstrukciókat akarnak a települések nyakába varrni, jól alszanak egy ilyen épület láttán? Bizonyára megmagyarázzák maguknak (is), miért elég jó a vacak is.

6 megjegyzés:

  1. Hundertwasser szemétégető? Elbűvölő!
    Lehet, hogy ilyen épületekért nálunk is versengenének a települések?

    VálaszTörlés
  2. Félő, hogy nálunk nem valósulhatna meg. Csírájában elfojtaná a bürokrácia, és az oldalak egymás elleni harcai elfednék a közérdeket.
    Bécsben Hundertwasser is évgtizedekig harcolt, mire elismerték, mire teret kapott a város életében.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk még egy buszmegállót sem lehet megépíteni anélkül, hogy szét ne bombáznák a környéken lakók, a természetvédők, a hivatal, a köztársasági elnök, a biciklisek vagy az autósok.

    VálaszTörlés
  4. Erre jó egy felvilágosult diktatúra. Itt épül, oszt kuss! Csak valami furcsa okból, ehhez a vezetési stílushoz mindig a legfantáziátlanabb, tehetségtelen építészek takarnak fel... Csapdahelyzet.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is vannak pedig olyan kvalitású építészek, mint ez a "Bis hundert und zwanzig", de nem kapnak megbízást.

    VálaszTörlés
  6. H. se kapott. Készen semmiképpen. Évtizedekig tartó polgárpukkasztó, gyakran nyilvános megmozdulásai, megbotránkoztató kiáltványai nyitották meg előtte először nyilván az ösvényt, hogy mindegy már, csak hallgasson végre, aztán megtetszettek az épületei, és így haladt tovább...

    Egyébként Debrecenben is tudok valami Kőszeghy-ről, aki hasonló utat járt be.

    VálaszTörlés